Snapchat måler hastigheten – frykter ungdom vil skryte med «kjøreselfies»

Published 10.04.2015 10:38

Filteret, som ble en del av mobilapplikasjonen i desember 2013, bruker GPS til å måle hastigheten du beveger deg i, mens bildet blir tatt.

Dette kan friste mange unge til å sende skrytebilder i stor fart mens de kjører, mener Trygg Trafikk.

– Denne funksjonen er ikke nyttig til annet enn å skryte, sier distriktsleder Harald Heieraas.

Kan misbrukes

Etter å ha prøvd funksjonen er han urolig for at tjenesten kan skape farlige situasjoner.

– Det er veldig uheldig. Det er en risikofaktor som vi ønsker at folk skal la være. Jeg håper folk flest skjønner at dette ikke skal brukes under kjøring.

Snapchat har en definert målgruppe på unge personer fra 13 til 23 år. Applikasjonen lar brukere sette en tidsgrense for hvor lenge mottakerne kan se bildet de har sendt, inntil 10 sekunder, før bildet forsvinner.

– Det gjør i tillegg at beviset blir borte. Dermed blir det vanskelig å ta folk for dette. Dette både kan og har nok blitt misbrukt, sier Heieraas.

Vil følge opp

Fungerende UP-sjef i Nordland, Roger Olderøy, sier de er kjent med at enkelte deler skrytebilder mens de sitter bak rattet. At hastigheten nå vises automatisk, er derimot nytt for ham.

– Dette synes jeg ubetinget svært lite om, sier Olderøy til NRK.

Han påpeker at en bil beveger seg i 22,2 meter for hvert sekund i en hastighet av 80 km/t, og sier en slik bruk av mobiltelefon under kjøring øker risikoen for ulykker markant.

– Hvis UP blir kjent med at personer driver slik aktivitet, vil vi forsøke å følge det opp, understreker Olderøy.

Advarsel på Snapchat

Første gang du åpner funksjonen på Snapchat, vil denne advarselen vises: Vær så snill, IKKE snap og kjør.

Problem i USA

Det er ulovlig å bruke håndholdt mobiltelefon under kjøring i Norge. Hvert år bøtelegges 20.000 nordmenn for mobilbruk i bil.

I USA er «kjøreselfies» blitt et problem. Muligheten for å se hvor fort du kjører, sykler eller springer via Snapchat kan føre til flere farlige situasjoner, mener advokater i USA.

Kilde: nrk.no