Husk refleksvest!

Publisert 07/05/2014

Våren er i gang i store deler av landet. Med våren begynner motorsykkel- og mopedsesongen for fullt. Nytt for sesongen er påbudet om å ha med refleksvest.

I mars 2007 ble det påbudt å ha refleksvest lett tilgjengelig i bil til bruk ved eventuell nødstans.

Fra 1. januar 2014 må du også ha med vest om du kjører motorsykkel eller moped. Påbudet omfatter også ATV-er som er registrert som moped eller motorsykkel. Vesten skal brukes om du må stoppe langs vegen.

Øker synligheten

– Om du får nødstans, kan du fort bli stående på steder hvor andre trafikanter ikke forventer at det skal være noen, og du kan være lite synlig for andre trafikanter. Bruker du refleksvest, øker du sjansen for at du blir sett i tide, sier Jon Molnes i Statens vegvesen.

En bilist som kjører med nærlys i 50 km/t har to sekunder på å oppdage en fotgjenger uten refleks. Bruker du refleks, øker denne tiden til ti sekunder.

Detaljer om vesten

Vesten skal være CE-godkjent. Statens vegvesen anbefaler at vesten er godkjent etter EN 471 klasse 2 eller klasse EN 1150. Både politiet og Statens vegvesen kan etterspørre vest i kontrollsammenheng. Manglende refleksvest vil ikke gi gebyr. Men politiet kan utstede bot dersom trafikanter utviser uforstand og uaktsomhet ved å ikke bruke vest i situasjoner hvor det er hensiktsmessig.