Mopedbil – Alt du trenger å vite

Publisert 18.10.2024 14:15

Mopedbil, også kjent som klasse AM147, er en populær førerkortkategori for de som ønsker å kjøre moped med tre eller fire hjul. For å oppnå førerretten i denne klassen, må du gjennom flere trinn i opplæringen. Her går vi gjennom alle nødvendige steg for å få førerkort for mopedbil (AM147).

enter image description here

Trinn 1: Trafikalt grunnkurs

Før du kan starte opplæringen med kjøretimer eller øvelseskjøring, må du ta trafikalt grunnkurs. Dette kurset gir deg en grunnleggende forståelse av hva det innebærer å være en trygg sjåfør i trafikken. Kurset varer i 17 timer og er obligatorisk for alle under 25 år. Du må være minst 15 år for å delta på kurset, og det kan tas både på trafikkskole eller som en del av 10. trinn på ungdomsskolen.

Når du har fullført kurset, får du et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre. Dette beviset må alltid være med sammen med gyldig legitimasjon under kjøring.

Trinn 2: Grunnleggende opplæring

I dette trinnet skal du lære de grunnleggende ferdighetene for trygg mopedkjøring. Her får du opplæring i hvordan du behandler kjøretøyet riktig, og du vil blant annet lære å starte og stoppe, gire, bremse og utføre sikkerhetskontroller. Du må også gjennomføre et obligatorisk kurs i kjøretøybehandling på fire timer.

Mot slutten av trinnet vil du ha en obligatorisk trinnvurdering sammen med læreren din, hvor dere vurderer om du er klar for neste trinn i opplæringen.

Trinn 3: Trafikal del

I trinn 3 vil fokus være på å kjøre selvstendig i variert trafikk. Du vil lære om trafikksystemet, ulike trafikantgrupper, vegmiljø og hvordan du skal tilpasse kjøringen til de lokale forholdene. Her vil du også ta et obligatorisk sikkerhetskurs i trafikk på seks timer, hvor du blant annet lærer å velge riktig kjøremåte i ulike trafikkmiljøer.

Som i trinn 2, vil du mot slutten av dette trinnet ha en trinnvurdering for å sikre at du har tilegnet deg nok kunnskap og ferdigheter til å gå videre.

Trinn 4: Avsluttende opplæring

Når du har kommet til trinn 4, nærmer du deg slutten av opplæringen. Her skal du forbedre ferdighetene dine til et nivå hvor du kan kjøre ansvarlig og sikkert sammen med andre trafikanter. Det er viktig å reflektere over egne erfaringer og vurdere dine ferdigheter. Du må også gjennomføre et sikkerhetskurs på vei, som varer i fire timer.

På dette tidspunktet bør du også søke om førerkort slik at du kan ta teoriprøven når du er ferdig med opplæringen.

Trinn 5: Teoriprøve for mopedbil

Teoriprøven er den avsluttende testen i opplæringen for klasse AM147. Du må bestille time på en trafikkstasjon og ha fullført all obligatorisk opplæring før du kan ta prøven. Prøven gjennomføres på en PC, og du får resultatet umiddelbart etter at du har levert. For å forberede deg til teoriprøven for mopedbil anbefaler vi at du benytter deg av en tilgang for mopedbil fra teoritentamen

Hvis du har utfordringer med å lese eller forstå oppgavene, kan du søke om tilrettelagt teoriprøve. Da vil en sensor være til stede og hjelpe deg med å forstå oppgavene.

Lykke til!