Skal du ta mopedlappen?

Publisert 31.05.2022 11:55

Dette må du vite om mopedlappen?

enter image description here For å kunne kjøre en moped trenger du førerkort for klasse AM146 og du må være fylt 16 år. Førerkortet for AM146 gjelder moped på to hjul, og gir tillatelse til å kjøre en moped med maksfart på 45 kilometer i timen og maksimal vekt på 150 kg. For å kjøre raskere på to hjul kreves førerkort for lett motorsykkel, mellomtung motorsykkel, eller tung motorsykkel. Henholdsvis klasse: A, A1 og A2.

Trafikalt grunnkurs for moped

For å ta førerkort for moped må du ha trafikalt grunnkurs, teorikurs for moped og kjøreopplæring på en trafikkskole. I tillegg må du bestå en teoriprøve. Etter at du har gjennomført den obligatoriske opplæringen, er det trafikkskolen som godkjenner at du er ferdig opplært, og om du eventuelt kan kjøre på egen hånd.

For mopedlappen er det ingen praktisk førerprøve, men du må oppfylle kravene til helse og syn, samt ha godkjent vandel før du kan legge ut på veien med mopeden din.

Hva er mopedbil?

Mopedbil er et kjøretøy på fire hjul som er registrert som en firehjulsmoped. Aldersgrensen for å ta lappen for mopedbil er den samme som for moped på to hjul, og det betyr at du må være fylt 16 år før du kan få førerkortet. Førerkort for mopedbil går under klasse AM147. En mopedbil ser ut som en vanlig bil, den har karosseri, ratt og pedaler, men er registrert som moped. Mopedbiler som veier over 150kg ( i praksis alle), krever at du har et eget førerkort for klasse AM147.

Hva koster mopedlappen?

Trafikalt grunnkurs og teorikurset for moped er obligatorisk for deg som skal ta mopedlappen som første førerkort. Prisene varierer mellom de ulike trafikkskolene og de ulike delene av landet, men prisen for trafikalt grunnkurs og teorikurset ligger ofte mellom 3.000 og 4.000 kroner totalt. Dersom du tar trafikalt grunnkurs som en del av Valgfaget "Trafikk" på ungdomsskolen, blir det som regel rimeligere.

Trafikalt grunnkurs tar du kun én gang, så når du har tatt førerkort for moped, behøver du ikke ta dette for andre førerkortklasser. Timeprisen på kjøreopplæring varier også, men ligger gjerne fra 700 kr til 1.000 kr. I tillegg kommer utgifter til den obligatoriske opplæringen og evt. leie av utstyr.

Teoriprøven for moped

Etter at du har gjennomført trafikalt grunnkurset, teorikurs for moped og den obligatoriske kjøreopplæringen gjenstår bare teoriprøven. For moped er teoriprøven den avsluttende prøven. Det betyr at du ikke må gjennomgå en praktisk oppkjøring, slik du må for førerkort klasse B for personbil. Før du kan ta teoriprøven, må du søke om førerkort hos Vegvesenet.

Teoriprøven kan ikke avlegges tidligere enn seks måneder før du fyller alderskravet til førerkortet du skal ta, men siden teoriprøven for moped er den avsluttende prøven, må du ha fylt 16 år før du kan avlegge den. Husk at alle obligatoriske kurs og opplæring må være fullført samt godkjent eller bestått, før du kan søke om førerkort. Hvis du får godkjent søknaden om førerkort og består teoriprøven, kan du hente førerkortet ditt hos din nærmeste trafikkstasjon når det er klart. Teoriprøven på en trafikkstasjon koster ca. 350 kroner. Dersom du stryker må du ta den på nytt, og betale ny avgift. Det er derfor lurt å forberede seg godt til prøven. For en optimal forberedelse anbefaler vi at du bruker Teoritentamen for moped. Her kan du forberede deg og trene med videoer, teoriprøver, lyd og mye mer. Tjenesten dekker alt du trenger for å bestå, og kommer med en beståttgaranti, som kan gi deg pengene tilbake eller ny tilgang om du skulle være uheldig å stryke. Når du er klar for å avlegge prøven, kan du bestille time til teoriprøve hos din nærmeste trafikkstasjon. Møt opp til avtalt time for prøven og husk å ha med gyldig legitimasjon. Du får svar med det samme om prøven er bestått eller ikke.

Lykke til med øvingen!