Slik får du førerkort for mopedbil

Publisert 01.08.2023 10:46

Mopedbil er et motorkjøretøy på 3 eller 4 hjul. Kjøretøyet er utformet som en bil, men juridisk sett er det mer en moped enn en bil. Den har som regel en kabin med to sitteplasser, som åpner for å ha med en passasjer. En mopedbil kan være formet som en liten personbil eller en liten lastebil, og blir stadig mer populært i Norge.

Førerkort for Mopedbil

Førerkort for klasse AM gir deg rett til å kjøre en rekke kjøretøy, herunder mopedbil, samt mopeder med to, tre eller fire hjul. Det er viktig å merke seg at førerretten kan være begrenset av en spesifikk kode.

For å ta førerkort for klasse AM må du være minst 16 år gammel. Det er strengt forbudt å kjøre moped uten å ha enten et mopedførerbevis eller et førerkort som gir deg rett til å kjøre moped.

Dersom du har kode 145 eller 146, eller mopedførerbevis, har du visse rettigheter til å kjøre spesifikke typer mopeder. Med kode 147 (klasse AM 147) har du tillatelse til å kjøre mopedbiler. enter image description here

Teoriprøven for mopedbil

Teoriprøve er avsluttende prøve i denne klasse AM 147. Derfor må du ha gjennomført all obligatorisk opplæring, og den må være registrert før du tar teoriprøven. Du må ha fylt 16 år. I tillegg må vandelen din være godkjent. Du kan lære alt du trenger for å bestå teoriprøven for mopedbil med Teoritentamens tilgang for mopedbil. Du kan også lese mer om alle trinnene i opplæringen hos vegvesenet.

Det er også mulig å kjøre ATV (All Terrain Vehicle) som er registrert som moped. I slike tilfeller gjelder de samme reglene som for mopeder.

Kort oppsummert gir førerkort klasse AM deg tillatelse til å kjøre moped med to, tre eller fire hjul, inkludert mopedbiler, avhengig av hvilke koder eller mopedførerbevis du har på førerkortet ditt. Vær alltid oppmerksom på de spesifikke reglene som gjelder for de ulike kjøretøyene, og sørg for å ha de nødvendige tillatelsene før du setter deg bak rattet.