Slik tar du MC-lappen
Publisert 01.06.2022 14:27
Motorsykkellappen
Mange drømmer om friheten og følelsen man får ved å kjøre MC. Stadig flere nordmenn oppdager gleden og de mange fordelene med å kjøre motorsykkel. Men for å kunne ferdes lovlig på norske veier er det nødvendig med et sertifikat for MC. I dag finnes det tre ulike sertifikater til MC; klasse A1, A2 og A. Hvilket sertifikat du trenger, avhenger av hvilken type motorsykkel du ønsker å kunne kjøre.
Motorsykkelklassene
A1: Lett motorsykkel
Med førerkort i klasse A1 kan du kjøre en motorsykkel som har et slagvolum på høyst 125 cm3, en effekt på høyst 11 kW og et forhold mellom effekt og egenvekt på høyst 0,1 kW/kg. Forholdet mellom effekt og vekt er tilpasses som regel av MC-produsentene, slik at sykkelen er innenfor regelverket.
For å kunne ta dette sertifikatet må du være minst 16 år. Du kan begynne å øvelseskjøre når du er 15 og et halvt år, og både obligatorisk opplæring og førerprøven må være gjennomført for å få dette sertifikatet. Dersom du skaffer deg førerkort for klasse A1, med påstemplet rett eller begrensning til å føre lett motorsykkel, har du rett til å kjøre lett motorsykkel i Norge og EØS.
A2: Mellomtung motorsykkel
Det kreves også obligatorisk opplæring og førerprøven for å få dette sertifikatet, men her er aldersgrensen 18 år for oppkjøring. Du kan begynne å øvelseskjøre til denne MC-klassen når du er 17 og et halvt år.
Med førerkortet for A2 kan du kjøre en motorsykkel som har en effekt på høyst 35 kW og et forhold mellom effekt og egenvekt på høyst 0,2 kW/kg.
A: Tung motorsykkel
Sertifikatet for tung motorsykkel gir deg muligheten til å kjøre alle typer motorsykler. I klasse A finnes det ingen begrensninger på effekt. For å ta praktisk førerprøve for tung motorsykkel må du være 24 år, dersom du ikke har sertifikat i en av de lettere klassene for motorsykkel. Hvis du har tatt sertifikat i A2-klassen som 18-åring, kan du få sertifikatet i klasse A som et trinnvis erverv, der minstealderen er 20 år. Dette forutsetter gjennomføring av et kurs på 7 timer ved en trafikkskole og at man opparbeider seg 2 års kjøreerfaring med klasse A2. Dersom du gjennomfører denne trinnvise opplæringen, så slipper du å avlegge ny prøve.
Teoriprøven for MC
Teoriprøven er lik for både klasse A1, A2 og A. På selve prøven har du 90 minutter til rådighet, og du er nødt til å svare rett på minimum 34 spørsmål av i alt 40. For en optimal forberedelse til teoriprøven for MC anbefaler vi at du bruker Teoritentamen for motorsykkel.. Hos Teoritentamen lærer du alt du trenger med både teoriprøver, video, lyd og tekst. I tillegg følger det med en beståttgaranti hvor du kan få pengene tilbake, eller ny tilgang – dersom du skulle være uheldig å stryke hos vegvesenet. Selve teoriprøven gjennomfører du hos en trafikkstasjon, og den koster ca. 350 kroner.
Trinnene i MC-opplæringen
Før du kan gå opp til praktisk førerprøve til MC-lappen, må du gjennom en obligatorisk opplæring på fire trinn på en trafikkskole. Disse trinnene består av:
Trafikalt grunnkurs.
Opplæring i grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse
Trafikal opplæring.
Avsluttende opplæring.
Prisen på opplæringen avhenger av hvilken trafikkskole du velger, hvor i landet du befinner deg, samt hvilken klasse du skal ta førerkort i.
Utvidelse av sertifikatet
Mange med interesse for MC ønsker med tid og stunder å utvide sitt førerkort. Vi anbefaler at du tar kontakt med noen lokale trafikkskoler for å forhøre deg om prisen på dette. Sørg for at skolen er godkjent og at de kan tilby et opplegg som passer deg både prismessig og praktisk.
Øvelseskjøring med MC
Å øvelseskjøre privat kan gi deg god og viktig mengdetrening, men det er også et godt råd for å gjøre sertifikatet så billig som mulig. Følgende kriterier må være på plass for å kunne øvelseskjøre med MC:
Ledsager kan bare undervise en elev om gangen.
Skal du øvelseskjøre, må ledsager ha fylt 25 år og ha hatt førerkort i klasse A2 eller A uavbrutt de siste 5 årene.
Dere skal begge bruke gul vest med L på når dere øver.
Dere skal bruke toveis kommunikasjonsutstyr.
Du kan tidligst begynne med opplæring og øvelseskjøring 2 år før du er gammel nok til å få førerkort. Likevel må du minst ha fylt 15 år og ha gjennomført Trafikalt grunnkurs.
Hvis du har fått inndratt førerkortet eller har sperrefrist, har du ikke lov til å øvelseskjøre.
Ved øvelseskjøring regnes læreren eller ledsageren som fører av kjøretøyet.
Ledsager skal enten sitte bak deg på motorsykkelen eller kjøre egen sykkel bak
Vi ønsker deg lykke til på veien mot førerkort!